Tips voor een bezoek aan Sint Petersburg

Sint Petersburg, voorheen Petrograd en in de communistische tijd Leningrad, is een parel voor toeristen, te groots en teveel om hier te kunnen beschrijven. Tijdens een vijfdaags verblijf zul je tijd tekort komen. Daarom enkele tips voor een bezoek aan St Petersburg.

St. Petersburg is een stad met een uitzonderlijke geschiedenis. De stad werd in 1703 gesticht door Peter de Grote, die zelf de eerste bouwwerken liet optrekken aan de monding van de rivier Neva.

De architectuur uit de 18e en 19 eeuw doet denken aan die van andere westerse steden als Berlijn en Parijs, maar heeft een eigen stijl en de gebouwen hebben mooie pastelkleuren.

Het centrum & Nevsky Prospekt

[Best_Wordpress_Gallery id=”65″ gal_title=”stad Petersburg”]

Het centrum van de stad bevindt zich rond Nevsky Prospekt, een 4 kilometer lange levendige avenue, waarlangs belangrijke gebouwen, kerken en winkels liggen. Uiteraard zijn hier ook ingangen voor de metro.

De avenue doorkruist een aantal grachten die er naar Amsterdams voorbeeld zijn aangelegd.

Ga eens langs het marktje tegenover Kazankathedraal, waar Alena Malahova staat en bekijk haar prachtig ontworpen kleding voor vrouwen, koop heerlijke pantoffels van schapenwol bij de biokraam. Drink koffie in café en boekhandel Singer op Nevski Prospekt, loop de Kazankathedraal binnen, haal luxe bonbons in wereldzaak Magazin Kuptsov Yeliseyevykh.

Petrus en Paulusvesting (en kathedraal)

[Best_Wordpress_Gallery id=”52″ gal_title=”petersburgvesting”]

De Petrus en Paulusvesting was het eerste bouwwerk in de stad. Ter plekke krijg je inzicht in de tumultueuze geschiedenis van Petersburg:

In de Petrus en Pauluskathedraal liggen de graven van alle tsaren van Rusland. De gevangenis waar bekende Russen, waaronder schrijvers en revolutionairen opgesloten hebben gezeten, is nu opengesteld als museum.

Musea

[Best_Wordpress_Gallery id=”59″ gal_title=”Hermitage”]

St. Petersburg kent een groot aantal musea. Als belangrijkste museum is de Hermitage onovertroffen. In het Winterpaleis kom je ogen tekort. Het enorme gebouw hangt vol met schilderrijen, de muren en plafonds zijn sierlijk beschilderd, er zijn sculpturen uit verschillende tijdperken. De kunst komt uit heel de wereld, alle grote namen zijn daarbij vertegenwoordigd. Een kleine greep: van Gogh, Rembrand, Michelangelo, Malevitsj, Kandinsky etc.

Vraag in je hotel wanneer de beste dag is om er heen te gaan. Op sommige dagen is de entree gratis. Dan zijn de rijen voor de kassa extra lang.

Theater

[Best_Wordpress_Gallery id=”61″ gal_title=”Mariinsky theater”]

Ben je een muziekliefhebber, reserveer dan een kaartje voor een concert in het Mariinski Theater. In dit historische concertgebouw worden dagelijks grote werken uitgevoerd met internationale solisten. Als je geluk hebt tref je de vermaarde dirigent Gergiev op het podium (in Nederland bekend van het Rotterdams Philharmonisch Orkest).

In de foyer serveren ze kaviaar bij de champagne, voor de liefhebbers.

Religie

[Best_Wordpress_Gallery id=”63″ gal_title=”kerken in st petersburg”]

Tijdens het communisme zijn veel kerken gesloten. Het is verbluffend om te zien hoeveel kerkgebouwen er desondanks zijn behouden. Veel ervan zijn gerestaureerd en laten de praal en pracht van het verleden zien. Is het allemaal goud wat hier blinkt?

Woning tsaar Peter de Grote

Toen Peter de Grote besloot een stad te stichten aan de mond van de rivier de Neva, bouwde hij eerst een houten huis voor zichzelf.

[Best_Wordpress_Gallery id=”67″ gal_title=”huis tsaar Peter”]

Deze woning is behouden gebleven dankzij een 2e huid: ter bescherming is er een stenen huis overheen gebouwd.

Petersburg bij nacht

[Best_Wordpress_Gallery id=”60″ gal_title=”Petersburgbijnacht”]

Een avondwandeling langs prachtig verlichte gebouwen levert sfeerrijke plaatjes op.

Vervoer

[Best_Wordpress_Gallery id=”69″ gal_title=”transport Petersburg”]

Als je op het vliegveld Poelkovo aankomt (terminal 2) neem je eerst een bus naar metrostation Moskovskaja. De metro gaat rechtstreeks naar het centrum, Nevski Prospekt.

Veel bezienswaardigheden zijn te belopen, maar de afstanden zijn flink. Bussen, metro en tram brengen je naar je bestemming.


St. Petersburg is een boeiende stad waarin cultuur en historie voor het oprapen ligt. De pracht en praal is zo indrukwekkend dat je je kunt voorstellen dat in begin van de 20 eeuw het volk, dat in armoede leefde, in opstand kwam tegen de adel en de bourgeoisie. Het communisme is bij een slecht verdeelde welvaart een tussenoplossing gebleken om de levensstandaard voor iedereen omhoog te krijgen.

De Russen zijn een trots volk. Dat zie je terug in de cultuur en tradities. Op 9 mei, de dag van de overwinning op Nazi-Duitsland, komt dat tot uiting in grote militaire parades. (zie foto’s)

Na de val van het ijzeren gordijn is de glorie van weleer weer teruggekeerd. Veel inwoners spreken inmiddels ook wat Engels dus voor Westerse toeristen is de stad een ware ontdekkingstocht en aangename ontmoeting met de Russische cultuur. De rondvaartboten waren in 2019 helaas nog niet met een Engelstalige tour uitgerust.

Aanbevolen literatuur:
Pieter Waterdrinker: Tsjaikovskistraat 40 (review)

Lees:
Een uitgebreide beschrijving over St. Petersburg op wikipedia.