The Eddy ademt jazz

In een oud fabriekspandje in een buitenwijk van Parijs bevindt zich jazzclub The Eddy. Elliot Udo (geacteerd door André Holland bekend van Moonlight) is een vermaarde pianist die na de dood van zijn zoon, New York heeft verlaten. Hij runt de club met zijn compagnon Farid (Tahar Rahim) die, naar later blijkt, betrokken is bij een louche handel. Eliot is tevens muzikaal leider van de veelkleurige huisband die dagelijks de sfeer in de club neerzet.

foto: Lou Faulon

Netflix Original

The Eddy is een 8-delige Netflix Original serie. Een dramaserie waarin alle ingrediënten van het leven passeren: ondoorzichtige sociale verbanden, overlevingsdrang, culturele verschillen, intimiteit, ziektes, plezier, problematische ouder-kind relatie, menselijk onvermogen, tegengestelde belangen, misverstanden, moord, conflicten en chantage.

foto Lou Faulon

Muziek, en met name jazz, is de verbindende lijn tussen de personages. Je ziet de huisband werken aan het repertoire, bakkeleien over interpretaties en worstelen met gemoedstoestanden van de individuele muzikanten. De muziek schiet, jazz eigen, verschillende kanten op. 

Mozaïekvertelling

Iedere aflevering van The Eddy heeft een andere solist. Door deze mozaïek vertelling wordt elk personage fijnzinnig ingekleurd. Eigen sores en beweegreden worden zichtbaar; zowel het persoonlijke gevecht om het dagelijks bestaan alsook de interne gedrevenheid die vaak leidt tot een ambivalente houding.

Muziek is de drijfveer, maar tevens een ongemakkelijke keuze om makkelijk van te leven. Door je met jazz op te houden kies je niet voor het grote geld maar val je voor de verslaving aan een muziekstijl. Daarbij speelt geld geen leidende rol, de afwezigheid van geld wel.

Dat geldt ook voor de podia. De club The Eddy heeft sterke overeenkomsten met vele jazzclubs in Europa. Financieel balanceren ze op de rand maar de gedrevenheid van bevlogen clubeigenaren en programmeurs, liefhebbers van het genre, houdt ze overeind.

Muziek is de troost van het bestaan

Deze Netflix serie is een van de weinige series die niet van de ene cliffhanger naar de andere rolt. In The Eddy is muziek de troost van het bestaan. De makers hebben geen zoetsappige sitcom willen neerzetten, eerder een rauwe menselijke weergave van de muziekscene. Met ontroerende Algerijnse muziek in een garagebox, uitbundige wijsjes op een bruiloft, een beetje Parijse hiphop en naast swingende ook onnavolgbare jazz in de club. Wat opvalt in de club is dat het publiek regelmatig op de muziek gaat dansen, dat kom je in Nederland maar weinig tegen.

Cast The Eddy

The Eddy heeft een sterke cast. Naast Holland en Rahim spelen Amandla Stenberg, Leïla Bekhti, Joanna Kulig en Adil Dehbi prachtige rollen. Er wordt live gemusiceerd waarbij de muzikanten (Randy Kerber, Ludovic Louis, Lada Obradovic, Jowee Omicil en Damian Nueva Cortes) als ze niet op het podium stonden, eveneens moesten acteren.

Maar ook van de acteurs werd gevraagd te musiceren. Dat maakt The Eddy zeer geloofwaardig en is een compliment voor de vier regisseurs DamienChazelle (LaLaLand ), EmmyAward®winner AlanPoul (Tales of the City), Cannes Camera d’Or winner Houda Benyamina (Divines) en Laïla Marrakchi (Le Bureau des Légendes). Grammy Award® winnaar Glen Ballard schreef de composities en stelde de band samen.

Eigenlijk moet je The Eddy meermaals bekijken. In een jazzstuk ontdek je nieuwe elementen als je het herhaaldelijk beluisterd. Wanneer je de serie opnieuw bekijkt, wordt de verhaallijn minder belangrijk en krijg je meer oog voor de details. En kun je nogmaals genieten van de rijke muziek: The Eddy ademt jazz in vele facetten.

Emil Roes